Wat is het meervoud van: vat?

Welke van de volgende vormen is het correcte meervoud van vat?
vaten / vatten

Toelichting

Bij de meervoudsvorm van vat komt geen -ten achter te staan, enkel -en. Het wordt dan dus vaten, en hierdoor veranderd de uitspraak ook.

One Response so far.

 1. Jan van der Meer schreef:

  Beste mensen,

  Ik ben zo ongeveer bekend op Meevoudvan.nl. Ik ben Jan van der Meer en heb meervoud gestudeerd op de universiteit van Radstadt.

  Het meervoud van vat, wat ik opvat als een vat met Heineken bier, heeft een bijzonder meervoud. Namelijk veuten. De afkomst hiervan is uit het Hindi, de taal die ze India vooral spreken. Zij moesten tijdens de middeleeuwen veel vervoeren per schip. Toen ze op een gegeven moment meerdere Litra Jenever moeste vervoeren, paste dat niet in de krat en liep alles zo eruit, want ja, jenever is vloeibaar op 273 K. Toen bedacht een hooggeleerde kratmaker het vat. je kon vloeibare stoffen daarin stoppen en het nog uit tappen ook! Voor deze tijd was dat een hele grote sprong voor de mensheid, want bijna iedereen dronk Jenever of bier. Zo ongeveer 24 miljoen Litra per jaar! Maar dat maakt niks uit, want dit gaat over het meervoud. Omdat er uiteindelijk meer dan 1 vat nodig was, bedacht iemand het ontgroeningsproces. Je moest, voordat je naar het schip kon, meerdere Litra Jenever drinken. Als je dat overleefde, want 6 Litra is best veel, mocht je meegaan op reis, waar de kans trouwens ook groot was dat je het niet overleefde… . Omdat je een feut wordt genoemd als je naar de Universiteit mag dezer jaren, is die term afgeleid van het woord vat, want bij het ontgroeningsproces van Vindicat, een corps uit Groningen, moet je ook 6 Litra jenever drinken en dat past natuurlijk niet in 1 vat. Hieraan gaat de helft al dood tegenwoordig… . Vroeger was alles beter. Het eerste meervoud van vat was trouwens wel vaten, maar toen iemand zich versprak toen die 6 Litra jenever gedronken had en daarbij veuten zei, i.p.v vaten, is het dus veuten.

  Ik hoop jullie hierbij genoeg te hebben geinformeerd!

  Groeten,

  Jan van der Meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *