Wat is het meervoud van: kaas?

Welke van de volgende vormen is het correcte meervoud van kaas?
kazen / kaazen / kasen / kaasen

Toelichting

Je kunt bij het woord kaas (lekker zuivelproduct wat vaak als broodbeleg gebruikt wordt) maar een correcte vorm gebruiken als meervoudsvorm, en dat is in dit geval ‘kazen’. Je spreekt van kazen en niet van kasen, kasen of kaasen, aangezien dit niet correct Nederlands is.

One Response so far.

 1. Jan van der Meer schreef:

  Hallo mensen,

  Ik ben Jan van der Meer en ik ben na het afstuderen aan meervoudige activiteiten, begonnen met meervoudcomments te plaatsen.

  Kaas is een welbekende etenssoort uit oorspronkelijk niets, maar dat gebied heet nu Nederland. Het was bedacht door een Duitser die net de inburgeringscursus had overleefd. Het speelt zich af in de middeleeuwen en veel mensen kwamen naar Nederland voor werk en specerijen (geen kaas dus…). Deze Duitser, die K. A. S. E. Milka heette, proefde een keer kaas en die vond het zo lekker dat hij zich erin verslikte. In Duitsland hebben ze al een raar accent, de mannen hebben een sexy zware stem en de vrouwen dragen alleen maar te korte jurkjes en hebben een hele hoge stem, dit noemen ze een Werner-stem. De Duiters spreken de -a uit als een -ee. Ze schrijven dit als een a met Umlaut. Deze man bedacht toen om een term te bedenken voor meer dan 1 kaas. Het meervoud , vond hij, moest lijken op een Duits woord en moest ook iets Nederlands hebben. Hij noemde het Kase. In Duitsland heet een kaas, einer Kease (spreek uit: k-ee-s-u. Sommige mensen in Nederland noemen een Kase ook wel een Duitserwoord. Ze vinden dat het kaze of kazen moet worden. Ze hebben ook gelijk, kaas komt uit Nederland, die Duistsers hebben al Wurst!

  Even een samenvatting van dit verhaal. het meervoud is dus Kase uiteindelijk. Kaze of kazen mag ook gebruikt worden!

  Voor meer meervouden check dan even RadstadtLyc@dumail.du!

  Succes met al die saaie verslagen! Voor meer meervouden op deze site, kijk dan naar calorie, rad, stad, vat en euro!

  Groeten,

  Jan van der Meer, Radstadt Universitat Groneberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *